top of page
IMG_20240909_111641_502.webp

Hei!

Velkommen til vår dedikerte side for Maja Thunes nye bok "Kjærlighet som medisin"!

 

I år kom endelig boken ut, og her vil du finne podkaster, omtaler og andre ressurser. Du kan også finne en link til en signert utgave av boken. Gjennom Maja Thunes perspektiver lærer vi hvordan kjærlighet kan være en kraftfull helbredende faktor. Boken kombinerer personlig erfaring med faglig kunnskap, og gir leserne en unik tilnærming til både kjærlighet og helse. Bli med oss på reisen mot større forståelse av kjærlighetens rolle i livet vårt!

"Dårlig tid er en forbannelse i møte med et annet menneske. I en tid da sengeplasser i psykiatrien kuttes og maset om effektivitet er som hakket i plata, trenger vi Majas erfaringer og fortellinger mer enn noen gang. Sannheten er at det ikke finnes superpiller eller systemer som kan gjøre oss friske alene. Vi trenger hverandre, vi trenger å bli sett og høre til. Maja har rett. Vi trenger mer kjærlighet som medisin!"

Helene Sandvig, journalist og forfatter

"KJÆRLIGHET SOM MEDISIN, OM Å BLI SETT I PSYKIATRIEN"

​Kjærlighet som medisin, om å bli sett i psykiatrien er en rå, naken og følelsesladet beretning fra innsiden av psykiatrien – en oppdatert versjon av ‘Gjøkredet’. Forfatter Maja Thune (45) beskriver sin tid som pasient og senere som terapeut i de samme institusjonene. Boken er en gripende ‘page-turner’ fra virkeligheten, men også en helsepolitisk invitasjon til en mer respektfull og human psykiatri, med færre medikamenter og mer kroppsrelatert behandling – og ikke minst er den en hyllest til behandlerne ‘på gulvet’ i institusjonene som ser pasientene bakenfor medisinske diagnoser.

 

Ingen skildrer skyggesidene i sjelslivet vårt slik Maja Thune gjør det, med sitt blikk og sitt varme hjerte, skriver psykolog Per Espen Stoknes i en omtale av boken.

 

Vi løftes inn i Majas dramatiske ungdom, da hun etter et nervesammenbrudd som 17-åring blir tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus utenfor Oslo. Hun blir raskt diagnostisert som ‘schizofren’, en diagnose som etter flere år med tunge medisiner, isolasjon og beltelegging, blir avkreftet av flere leger. Hun var ikke syk likevel. ‘Du er nok bare en kunstnersjel,’ sa en av dem.

 

I behandlingsapparatet møter Maja enkelte gode mennesker, behandlere, leger og terapeuter som ser henne - bakenfor diagnosene. De gir henne tillit til at hun vil klare seg. I boken beskriver hun hvordan det virket å bli sett av et medmenneske - og helbredelsen som ligger i det. Behandlernes evne til å være til stede og nærværende oppleves langt viktigere enn utdanningen eller metoden som ble brukt. Det de ga henne kalte hun for ‘kjærlighet som medisin’ og bidro til at hun ble friskmeldt, tok utdannelse og begynte å jobbe som terapeut - nettopp i psykiatrien. Flere år etter at hun ble skrevet ut startet hun et prosjekt med navnet ‘Kjærlighet som medisin’ der hun jobber for en ny og human psykiatri.

 

Det er imidlertid fortellingene om Maja Thunes medpasienter som gjør størst inntrykk. I møtene med Laila, Ken, Vicky, Sun Phi, Cecilia, Vilma og andre – får leseren innblikk i hverdagen til de sårbare sjelene som låses inne i isolasjon og bindes fast med reimer. Forfatterens nådeløse og ærlige beskrivelser er gjennomsyret av en respekt for hver enkelt av dem og deres skjebne. Mange av dem er døde i dag. Maja Thune forteller også om det unike fellesskapet som oppstår mellom medpasienter som jakter på håpet, på leting etter mening i tomme korridorer der de ansattes nøkler utgjør den evige bakgrunnsmusikken.

I en dynamisk veksling mellom fortid og nåtid skildrer hun sitt drama: ti år som psykiatrisk pasient og senere flere års erfaring som terapeut på de samme sykehusene og

institusjonene. Med sin skildring fra ‘begge sider’ i psykisk helsevern, gir hun de «stemmeløse» en stemme.

Som pasient ble Maja Thunes møte med yoga og meditasjon et vendepunkt. Hun oppdaget at det var gode verktøy i møte med frykt, nedstemthet og andre vanskelige følelser. Pusten roet uro i kroppen, ga økt tilstedeværelse og dypere kontakt med hjertet. Den sterke effekten av kroppsterapi førte til flere India-reiser og hun utdannet seg som yogalærer etter studier i kunst- og uttrykksterapi.

 

I dag jobber Maja som miljøterapeut og yogalærer. Hun har opprettet en egen utdanning i ‘yogaterapi’, og er foredragsholder og forfatter. Få år tilbake startet hun prosjektet ‘Kjærlighet som medisin’, der hun i en serie teaterforestillinger, på scenen foran publikum, bringer vitnesbyrd fra tidligere psykiatriske pasienter som forteller om sine erfaringer som innlagte. Fagpersoner supplerer med foredrag om hva det betyr å bedrive ‘human’ psykiatri og utvalgte musikere akkompagnerer. Neste forestilling er i Jakob kirke i Oslo 10.september. En av dem som har bidratt til forestillingene er psykiateren Asbjørn Restan. Han sier dette i en omtale av Majas nye bok:

 

Er det én og bare én bok fra psykiatrien du skal lese i år, så er det denne. Den leder fram til en gjennomførbar modell for holdninger og menneskesyn som er nødvendige for en realistisk og human psykiatri. Hvis du tar boken til ditt hjerte, vil den gjøre deg til et bedre menneske - for deg selv og andre.

"Er det én og bare én bok fra psykiatrien du skal lese i år, så er det denne, ikke minst fordi den leder frem til en gjennomførbar modell for holdninger, menneske- og verdenssyn som er forutsetninger for en realistisk og human psykiatri. Og fordi den, hvis du tar den til ditt hjerte, vil gjøre deg til et bedre menneske for deg selv og andre."

Asbjørn Restan, psykiater og én av Majas behandlere

“Ingen skildrer skyggesidene i sjelslivet vårt slik Maja Thune gjør det, med sitt blikk og sitt varme hjerte. Historiene hun forteller fra “begge sider” i psykiatrien er så rørende at tårer triller under lesingen. Jeg håper at alle som jobber med sjele-arbeid, innenfor og utenfor psykiatri og terapi, vil lese denne diamanten av en bok - og at den kan inspirere til varige endringer i psykiatri og psykisk helse."

Per Espen Stokknes

«Maja skriver så vakkert og fargerikt om et så viktig tema, at jeg tidvis får gåsehud og blir rørt til tårer. Det er så nært og ekte at vi blir tatt med helt inn i det innerste som lesere.

Dette må være en av de aller viktigste bøkene om psykiatri og hvordan varme, hverdagsglimmer og kroppskontakt er det som helbreder det fragmenterte. Kjærlighet som medisin. Det er alt.»

Anneli Mjøen, traumeterapeut og forfatter.

459175531_524964050110118_5623213392403580254_n.jpg
Skjermbilde 2024-11-22 110138.png

Podkast

Episodebeskrivelse

HeartSmart Conversations, a weekly podcast with Märtha Louise, Lilli Bendriss & Mari Manzetti. Three spiritual women with a deep felt desire to help all people understand the transformational power of love, and how to implement it into our lives for the better of all mankind.

This weeks guest is Maja Thune. She just launched her new book ‘’kjærlighet som medisin’’. When she was 17, she was admitted to a psychiatric hospital, where she had to take heavy medicine and got the wrong diagnosis. After she met wonderful employees at the hospital who gave her ‘’love as medicine’’, she recovered.

Trykk på linken for å høre podkasten:

https://open.spotify.com/episode/1IgqdfRdZZ0ifqxZAvSL5w?si=ofYq-jcBQAWhe9TsKeUyhQ

Podkaster

Episodebeskrivelse

Er psykiatrien moden for en grunnleggende oppgradering? Er tiden kommet for å erkjenne at mennesket også har en åndelig dimensjon - en sjel, som er helt sentral når man skal forstå hvorfor mennesker er som de er, og hvorfor noen har spesielle psykiske utfordringer? Er psykiatri V.2 med "Kjærlighet som medisin" neste trinn i psykiatriens utvikling?
 

Trykk på linken for å høre podkasten:

https://open.spotify.com/episode/1szjGgWSWsvb4pwklHU3sz?si=c3OxhAuVS2qK86kQARox2w

Skjermbilde 2024-11-21 142755.png
466419866_18376723786110799_2361586546813788238_n.jpg

Podkast

Snakk med Silje podkast

med Silje Schevig

Episodebeskrivelse

Da Maja Thune var 17 år gammel ble hun innlagt på psykiatrisk sykehus. Etter å raskt få en schizofrenidiagnose – som senere viste seg å være feil – ble hun tungt medisinert, isolert og lagt i reimer.

I denne episoden beskriver hun erfaringer som psykiatrisk pasient og hvordan enkelte ansatte og andre så henne - bakenfor adferden, de medisinske rapportene og diagnosene. Dette førte til at hun oppdaget «kjærlighet som medisin». Hun forteller om hvilke tilnærminger som har hjulpet henne til å nå bli friskmeldt og senere starte konseptet med samme navn.

Maja Thune er nå forfatter, foredragsholder og jobber som miljøterapeut i akuttpsykiatrien. Hun har en Bachelor i Psykologi fra Universitetet i Oslo, er utdannet kunst- og uttrykksterapeut og har etablert et toårig utdanningsprogram i terapeutisk yoga, hvor fagpersoner og helsepersonell får dypere innsikt i hvordan yoga og mindfulness kan hjelpe i møte med psykiske plager som stress, angst, depresjon og traumer.

I «Kjærlighet som medisin» samles fagpersoner, tidligere pasienter og kunstnere for å dele sine ulike erfaringer og unike historier om veien gjennom psykiske utfordringer. Kjærlighet som medisin har blitt en folkebevegelse i Norge som har bidratt til å styrke et nytt sett med verdier innen psykisk helse, basert på medfølelse, aksept, omsorg og tilstedeværelse.

Trykk på linken for å høre podkasten:

https://open.spotify.com/episode/6Xk1oHwIRDmyF75hyawX3z?si=18G8jmvHQ_uh__ZzzXeMVA

Podkast

Helt sant podkast med Siveklo

Episodebeskrivelse

17 år gammel ble Maja lagt inn på psykiatrisk sykehus etter et nervesammenbrudd. Etter utredning og diagnose, som senere viste seg å være feil, ble hun tungt medisinert, isolert og lagt i reimer. I behandlingsapparatet møtte hun noen mennesker som så henne bak diagnosene. De ga henne trygghet og det hun kaller «kjærlighet som medisin» som førte til at hun ble friskmeldt.

 

I denne gripende samtalen får du høre om:

 

  • Kjærlighetskraften som lå begravd i mørket.

  • Diagnoser/ merkelapper vs. framtidstro og håp

  • Medisinering og bivirkninger

  • Trygghet og omsorg  som helende kraft.

  • Frihet og tillit til å utrykke seg.

  • Vårt grunnleggende behov for bevegelse, utrykke oss, kroppskontakt, fantasi og lek

  • Sjelelige evner og diagnoser

 

Jeg vil på det varmeste anbefale deg å lese denne boken. Det er nemlig den vondeste, vakreste og viktigste boken jeg noen gang har lest.

 

Riktig god lytt.

Trykk på linken for å høre podkasten:

https://open.spotify.com/episode/3rctL70ztuu84JIjPs9lWo?si=91eMz1kfQ3mMrezLH7eU8A

Skjermbilde 2024-11-21 144010.png
Skjermbilde 2024-11-21 154344.png

Podkast

Episodebeskrivelse

Maja Thune hadde en svært vanskelig ungdomstid. Hun var ved flere anledninger innlagt, fikk diverse diagnoser, var tungt medisinert og i et mørke i mange år. I dag er hun en enorm ressurs og lever sitt kall.

En morgen våknet Maja. Hun gjorde som alltid bønnen sin, yoga, morgen ritualer, og så kom ordene Kjærlighet som medisin til henne.

Det ble raskt et konsept for å forene psykologi, spiritualitet og kunst. “De tre kvalitetene har jeg en drøm om å forene i håp om å hjelpe mennesker med deres psykiske helse og spre håp”, forteller Maja. I dag, 7 år senere, er Kjærlighet som medisin blitt en egen utdannelse.

Trykk på linken for å høre podkasten:

https://open.spotify.com/episode/5goRILYYRPYDZZEkEBRfQb?si=01hAXfAiQbSOEzwLPZDUOg

Podkast

Birgit inviterer podkast.

Mad in Norway

Episodebeskrivelse

Maja Thune er skaperen av konseptet Kjærlighet som medisin, der fagfolk, erfarere og kunstnere møtes for å dele sine erfaringer og unike historier om veien gjennom psykiske utfordringer. Kjærlighet som medisin har blitt en folkebevegelse i Norge, som har bidratt til å styrke et nytt sett med verdier innen psykisk helse, basert på medfølelse, aksept, omsorg og tilstedeværelse.

Maja Thune er skaperen av konseptet Kjærlighet som medisin, der fagfolk, erfarere og kunstnere møtes for å dele sine erfaringer og unike historier om veien gjennom psykiske utfordringer. Kjærlighet som medisin har blitt en folkebevegelse i Norge, som har bidratt til å styrke et nytt sett med verdier innen psykisk helse, basert på medfølelse, aksept, omsorg og tilstedeværelse.

Trykk på linken for å høre podkasten:

https://open.spotify.com/episode/2t95CR68KnRUCjhPsdMl5O?si=9RL-CPx2RsyePJhkXgY0Wg

Skjermbilde 2024-11-21 154843.png
bottom of page